Surkåls historie

Danskerne har dyrket grøntsager siden tidernes morgen, og især kålen har spillet en vigtig rolle for vores sundhed. Engang reddede den os fra underernæring og vitaminmangel, nu skal den sikre os mod livsstilssygdomme. I gamle dage blev fermentering af kål brugt til at gøre den langtidsholdbar og mange havde en stor tønde med surkål stående et køligt sted. Senere er fermentering af grøntsager gået i glemmebogen i Danmark, da varmebehandling og andre typer konservering blev populære. I bl.a.Tyskland og Polen har de der i mod holdt fast i traditionen om end typisk i varmebehandlet form til anvendelse i sammenkogte retter eks. med flæskekød.

Referencer
Alle referencer offentligt tilgængelige

[1] The Kitchen Project, The History of Sauerkraut; https://kitchenproject.com/history/sauerkraut.htm

[2] Goethe Institut,Die Legende der „Krauts“; February 2010http://www.goethe.de/ins/gb/lp/prj/mtg/typ/sau/de5653632.htm

Den første “super raw food”

På alle de store søfartsekspeditioner siden 1500-tallet har skørbug kostet tusindvis af søfolk livet. I 1768 krydsede Kaptain James Cook Stillehavet med bl.a. 7860 pund surkål som proviant. Da han tre år senere vendte tilbage til England, havde ikke en eneste af hans mænd fået skørbug. Det var aldrig set før. Man kendte ikke til begrebet vitaminer på det tidspunkt, men nøglen var ganske enkelt sauerkrauts høje indhold af C vitamin.

Referencer
Alle referencer offentligt tilgængelige

[1] European Food Information Council (EFIC) The science behind superfoods: Are they really super? December 2012; Ledig fra: https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-science-behind-superfoods-are-they-really-super

[2] Jonathan LambCaptain Cook and the Scourge of Scurvy, February 2017; Ledig fra: http://www.bbc.co.uk/history/british/empire_seapower/captaincook_scurvy_01.shtml

Image module
Image module